Lees dit voordat je nieuwe pannen aanschaft

Beginnen jouw pannen slechter te koken, en brand het al sneller aan. Misschien is het dan toch tijd voor een nieuwe pan of pannensets. Het is het altijd waard om goed te investeren in pannen, duurdere en duurzame pannen gaan namelijk langer mee en blijven ook langer mooi. Er is een breed assortiment aan pannen in alle verschillende maten maar ook in verschillende materialen. Je hebt RVS, koper, keramiek, gietijzer en ik kan nog wel verder gaan. Je kan dus altijd kiezen voor een goedkopere pannenset maar je kan hier al snel het verschil in kwaliteit zien en moet dan ook veel sneller weer een nieuwere pan kopen. Dus wees zeker niet bang om in duurdere pannen te investeren als deze het ook beter doen.

RVS pannen

De meeste pannen zijn gemaakt van RVS vaak gecombineerd met een laagje aluminium op de bodem, dit zorgt er namelijk voor dat de warmte beter geleidt wordt. Deze pannen zijn daarom ook geschikt voor een inductiekookplaat. RVS pannen zijn bijna onverwoestbaar en roesten natuurlijk niet. Om het beste uit je RVS pan te halen dan moet je weten dat deze snel heet worden maar niet snel warm. Let dus altijd op wanneer je deze pan vast pakt, de inhoud kan koud zijn maar al snel genoeg is de buitenkant van de pan zelf heel heet. Is de steel van de pan ook roestvrij staal? Dan kan je deze pan zelfs in de oven gebruiken. De pannen zijn dus makkelijk in gebruik en ook makkelijk te onderhouden. En zijn het de ideale pannen om vlees perfect te bakken. Een goed merk voor RVS pannen zijn demeyere pannen

Gietijzer pannen

Gietijzer is een geweldige warmtegeleider en houdt daarnaast de warmte ook extreem lang vast. Dit materiaal vind je dan ook vaak bij de braadpannen, bijvoorbeeld een le creuset braadpan. Deze pan moet goed warm worden maar ook warm blijven. Zelfs in gietijzer heb je twee vormen, het onbewerkte gietijzer dit betekend dat je deze zelf nog moet inbranden en het geëmailleerd gietijzer hier hoef je de pan niet meer in te branden of te behandelen. De keuze is persoonlijk en betekent niet dat de één beter is dan de ander. Als RVS bijna onverwoestbaar is dan is gietijzer onverwoestbaar. Deze pan gaat je hele leven mee. Maar een gietijzeren pan moet wel echt grondig worden schoongemaakt, anders blijven er restjes in zitten. Een gietijzeren pan is perfect voor stoofpotjes, roerbak, gefrituurd eten (oliebollen!) en biefstuk.

Keramische pannen

Keramische pannen zijn gezond en duurzaam in gebruik, maar zijn wel moeilijker te onderhouden en verachten iets meer zorg. Maar dit krijg je allemaal terug met de jaren die je met deze pan doet. Door de gladde aanbaklaag bak je een stuk gezonder en hoef je geen olie of boter te gebruiken. Daarnaast bakt deze niet aan. Ze zijn makkelijk schoon te maken maar doe deze niet in de vaatwasser. Ze zijn zwaar maar gaan lang mee als je de pan goed verzorgt. Deze pan zet je op het fornuis om even op te warmen voordat je gaat bakken, dus het duurt iets langer dan bij een pan van RVS. Gebruik in dit soort pannen juist kunststof of houten lepels, dan blijft de pan mooi en beschadigd deze minder snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *