Misschien lenzen nodig? Volg deze tips

Tips voor de eerste keer lenzen in doen

De eerste keer dat je lenzen hebt kan altijd een beetje spannend zijn. Ga daarom goed in gesprek, laat een oogmeting doen met een opticien om er voor te zorgen dat je de juiste sterkte hebt. Dan pas kan je de juiste lenzen kopen.

Het indoen van de lens zelf

Het kan zijn dat je het een beetje eng vind om met je vinger in je oog te zitten om lenzen in te doen. Dit kan best ongemakkelijk aanvoelen, maar gelukkig trekt dit snel weg. Mocht dit niet het geval zijn, dan bestaan er altijd nog van die speciale zuignapjes die je kunt kopen in de winkel om je te helpen. Deze werken doordat het zuignapje de lens zo oppakt, dat je het alleen nog maar tegen je oog aan hoeft te zetten. Ideaal als je liever niet wilt porren in je oog. Als je ze voor het eerst in hebt, probeer ze niet al te lang in te hebben, rond de 4 uur is voldoende om je ogen een beetje te laten wennen.

Het schoonmaken van de lenzen

Na een dag je lenzen in gehad te hebben, wil je ze natuurlijk de volgende dag zonder problemen in kunnen doen. Hiervoor kan je lenzenvloeistof gebruiken en de lenzen bewaren in een lenzenbakje. Als je je lenzen elke dag in doet, is het belangrijk om de lenzenvloeistof ook elke dag te verversen. Mocht je nou een vuiltje op je lens hebben, geen paniek. Zorg ervoor dat je handen schoon zijn en gebruik wat lenzenvloeistof om het vuil weg te spoelen.

Het verschil in lenzen

Je hebt 3 verschillende soorten lenzen. Dag, week en maandlenzen. De naam zegt al waar ze voor gemaakt zijn, maar hieronder volgt een kleine samenvatting van alledrie. Zo weet je in elk geval waar je aan toe bent, en misschien helpt het bij een keuze maken voor je lenzen gaat kopen.

Daglenzen

Daglenzen worden per dag gedragen. Je hoeft ze dus niet elke avond in een bakje met vloeistof te doen, je kan elke dag een nieuw paar dragen. Dit zorgt er ook voor dat je ogen elke dag te maken hebben met schone lenzen, waardoor je minder snel last hebt van vuil en pollen. Dit is vooral handig in het najaar en in de zomer voor mensen die last hebben van hooikoorts. Wel hebben ze minder gemak dan maandlenzen.

Weeklenzen

Deze lenzen zijn nog niet zo populair, maar ze zijn wel sterk genoeg om het als dag en nachtlenzen te gebruiken. Je kan ze een hele week inhouden zonder ze op te bergen als je gaat slapen, of gebruiken voor twee weken. Mocht je ze voor twee weken willen gebruiken, dan kan het alleen overdag. Wel zijn ze prijziger.

Maandlenzen

Deze lenzen zijn elke maand te vervangen en er zit veel verschil in de modellen. Sommige lenzen laten wat meer zuurstof door, een ander houdt meer vocht vast. Daarom is het belangrijk om te kijken met een optometrist om ervoor te zorgen dat jij maandelijks de goede lenzen hebt voor jouw ogen. Wel vragen deze lenzen wat meer onderhoud, zo moet je ze elke avond in een lenzenbakje doen met vloeistof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *