Wanneer schakel je een advocaat in?

Het kan als ondernemer een risico zijn om zaken te doen zonder advocaat bouwrecht. Het kan zomaar zijn dat er iets gebeurd waarmee je met de andere partij niet uit komt? Wat doe je dan? En wanneer schakel je precies een advocaat in? Wat zijn de opties? Vaak kunnen dingen namelijk ook afgehandeld worden door een jurist. Maar een jurist en een advocaat zijn echt niet hetzelfde.  Een jurist kan bijvoorbeeld wel advies geven, maar je niet verdedigen. Daarbij zou je ook voor hetzelfde advies van een jurist bij een advocaat terecht dus het is in het algemeen veel handiger om een advocaat in te schakelen mocht dat nodig zijn. Hieronder wordt duidelijk besproken wanneer je als ondernemer een advocaat kunt inschakelen.

Tijdens het verbouwen

Er ontstaat vaak moeilijkheden bij het verbouwen of bouwen van een nieuw pand voor je onderneming. Dan kan het heel handig zijn om een advocaat bouwrecht in te schakelen. In de bouwrecht zijn er veel verschillende onderdelen waarbij een een onderneming hulp nodig zou moeten hebben. Denk bijvoorbeeld aan de aansprakelijkheid van de aannemer. Of de mogelijke recht op vergoeding van planschade. Meestal zijn er veel onduidelijkheden rondom het bouwen en verbouwen van een bedrijfspand. Daarom moeten de afspraken goed gedocumenteerd worden en moet het duidelijk voor je zijn waar je recht op hebt en wat de omvang precies gaat zijn van de verbouwing. Een advocaat bouwrecht kan dat voor je verduidelijken en goede overeenkomsten opstellen zodat niks over het hoofd wordt gezien. 

Internationale handel

Het is ook belangrijk als ondernemer om een advocaat in te schakelen als je internationale partners, leveranciers en klanten hebt. Dan heb je een ondernemingsrecht advocaat nodig. Het is een advocaat met een best breed begrip. Ze adviseren van contractenrecht tot herstructurering. Het is eigenlijk de go-to advocaat voor elke ondernemer en zeker waard om in te schakelen voordat er iets plaatsvindt zodat je alles op orde hebt om zaken te doen.  

Als je al met een zaak bezig bent is het verstandig om zo vroeg mogelijk een ondernemingsrecht advocaat in te schakelen. Dan kun je de schade beperken en zo kundig mogelijk geholpen worden op terreinen waar je weinig kennis van hebt. Dat is het belangrijkste van ondernemen, mensen inschakelen die iets kunnen wat jij niet kan.

Als aandeelhouder

Het is ook mogelijk om  een ondernemingsrecht advocaat in te schakelen als je aandeelhouder bent. Je zou dan een onenigheid met een andere aandeelhouder kunnen hebben. Natuurlijk wil je dat zo veel mogelijk voorkomen maar het kan toch gebeuren. Dan moet je bereid zijn een ondernemingsrecht advocaat in te schakelen. Die kan je verdedigen bij de  rechtszaken die voort zouden kunnen komen door de onenigheid.

Om een meningsverschil te voorkomen is het verstandig om vooraf een ondernemingsrecht advocaat in te schakelen om er zo voor te zorgen dat er duidelijke regels en voorwaarden worden gehanteerd. Mocht er dan een meningsverschil ontstaan? Dan is het voor de aandeelhouders mogelijk om een beroep te doen op de voorwaarden die vooraf zijn gedocumenteerd. Op die manier voorkom de geschillen en onenigheden en behoud je een lange zakelijke relatie met elkaar. 

Het is eigenlijk voor nog veel meer  vlakken mogelijk om een advocaat in te schakelen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden uit het ondernemerschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *