Wanneer schakel je een erfrecht advocaat in?

Een erfrecht advocaat wordt vaak ingeschakeld als er een familielid is overleden en er komt een conflict over de verdeling nalatenschap  van die persoon. Dit ontstaat vaak tussen families waar al wat verhoudingen in de relatie verstoord zijn. Een veel voorkomende oorzaak hiervan kan zijn dat in een familie met veel verschillende kinderen in een gezin conflicten krijgen over een onterving en zich daardoor benadeeld voelen. Ook financiële problemen en financieel misbruik is een voorkomende oorzaak. Als de emoties hier erg oplopen en de gevoelens van onrecht groot zijn, dan wordt er een erfrecht advocaat ingeschakeld. 

Waar kan een erfrecht advocaat voor ingeschakeld worden?

Mocht het niet lukken om onderling in de familie afspraken te maken over de erfenis, dan kan een erfrecht advocaat hier hulp bij bieden. De advocaat zal gaan inschatten wat de kansen zijn om een testament nietig te kunnen laten verklaren; informatie afdwingen bij andere erfgenamen of executeurs die weigeren; bij een rechtbank procederen; een beroep doen op jouw legitieme portie en hij zal gaan de executeur gaan controleren en eventueel ontslag aanvragen bij de rechtbank voor deze persoon.

Eerlijke verdeling van de erfenis

Een van de grootste problemen waar een erfrecht advocaat bij zou kunnen helpen, is het verdelen van de erfenis. Het kan zijn dat er twijfels zijn over hoe eerlijk de erfenis verdeeld is. Een erfenis verdelen is lastig, vooral als er sprake is van ongelijkheid van de schenkingen die er zijn gedaan en eventuele andere zaken die hier mee te maken kunnen hebben. 

Het is mogelijk om een kennismakingsgesprek aan te vragen, die vrijblijvend is en een telefonisch gesprek te krijgen van ongeveer een half uur. De contactpersonen bij Hekkelman kunnen dan een inschatting maken of ze iets voor je kunnen betekenen. Dit hoeft niet via de telefoon, het is ook mogelijk om een afspraak te maken voor op het kantoor.

De kosten van een erfrecht advocaat

Er zijn geen vaste prijzen voor een erfrecht advocaat, maar wel verschillende mogelijkheden om de kosten te kunnen betalen. Je kan er voor kiezen om de kosten te delen met meerdere erfgenamen die in één zaak optreden. Dit gaat in goed overleg en gaat alleen door als je het samen eens bent en blijven over de aanpak. 

Het is ook mogelijk om een rechtsbijstandsverzekeraar er bij te betrekken. Hiervoor zijn de meeste mensen verzekerd en kan het zijn dat deze verzekeraar de kosten betaald. Wel moet er worden nagegaan bij de rechtsbijstandverzekeraar als er sprake is van een geschil en wat het kostenmaximum zou zijn.

De mogelijkheden veranderen per situatie, dus het is verstandig om eerst contact op te nemen met de advocaten die bij Hekkelman werken.

Moet er een rechtszaak komen?

Er hoeft niet altijd een rechtszaak te komen bij een erfrecht advocaat. Het is belangrijk dat je je realiseert dat een erfrechtzaak een hele lange tijd kan duren, wat zelfs tot jaren kan oplopen. Dan zou het kunnen voorkomen dat er gespecialiseerde advocaten in gesprek moeten gaan over de verdeling van de nalatenschap, maar meestal zorgen de advocaten van Hekkelman er wel voor dat het conflict snel wordt opgelost. Hiervoor is vaak geen rechtszaak nodig, en kan het probleem onderling worden opgelost, mits alle partijen het er mee eens zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *