Wat doet een adviesbureau eigenlijk?

Heb je weleens gehoord van een adviesbureau, maar weet je niet zo goed wat dit nu precies is? Dan is deze blog perfect voor jou. Je bent namelijk niet de enige die geen beeld en geluid heeft bij de term adviesbureau, dus is het handig om dit eens uit te leggen. Zit je er klaar voor? Lees dan gauw door!

Consultancy

De term consultancy wordt vaak gebruikt wanneer men het over een adviesbureau heeft, maar wat is nu eigenlijk het verschil? Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig, want een verschil is er eigenlijk niet. Een adviesbureau in Rotterdam is dus eigenlijk hetzelfde als een consultancybureau in Rotterdam.

Verschil met detachering

Waar wel een verschil in zit is tussen interim management of detachering en een adviesbureau. Bij een adviesbureau zet een consultant zich namelijk op projectbasis in voor een externe organisatie. Gaat het om detachering of interim management, dan gaat de specialist daadwerkelijk aan de slag bij die externe organisatie, ook al is het tijdelijk.

Verschillende typen

Er zijn een heleboel verschillende soorten adviesbureaus. Denk bijvoorbeeld aan een juridisch adviesbureau, een ingenieursbureau, organisatieadvies, financiële dienstverlening of zelfs informatietechnologie zoals ICT bureaus! Een grote diversiteit aan verschillende soorten consultancy partijen dus.

Onafhankelijk

Een belangrijk aspect van adviesbureaus is dat zij onafhankelijk zijn. Dit is namelijk één van de voornaamste redenen dat andere bedrijven een adviesbureau inschakelen: voor een deskundig maar ook onafhankelijk advies dat niet wordt beïnvloedt door interne belangen. Deze onafhankelijkheid kan intern logischerwijs zelden tot nooit tot stand worden gebracht.

Helemaal op de hoogte

Nu weet je precies wat een adviesbureau is en daarmee ook wat een consultancybureau is. We hopen dat je het leuk vond om hierover te lezen en dat je er iets van hebt kunnen opsteken. Ben je op zoek naar een adviesbureau? Kijk dan eens online, er zijn er namelijk erg veel!