Wat leer je tijdens een opleiding bedrijfsadministratie?

opleiding hbo bedrijfsadministratie

Heeft u wel eens gedacht aan de opleiding hbo bedrijfsadministratie? Dit is een opleiding van 3 maanden op Hbo-niveau, die aangeboden wordt door de onderwijsinstelling Markus Verbeek Praehep. Het is gericht op mensen die nu werken in de financiële administratie. Met deze opleiding krijgen zij de kans om zich op een praktijkgerichte manier in een korte tijd te verdiepen in de wereld van de bedrijfsadministratie. De opleiding is dan ook uitermate goed te combineren met huidig werk. Je kan de opleiding namelijk volgen in de avond, dag of op zaterdag. Er is dus altijd wel een variant die past in jouw rooster. Daarnaast wordt de opleiding in al deze varianten op verschillende locaties aangeboden, waardoor er altijd wel een locatie is bij jou in de buurt. Je kan de opleiding zelfs volgen in de online variant, waardoor je nooit ergens heen hoeft! Maar wat leer je nu precies tijdens deze opleiding? Dat gaan we in dit artikel uitleggen.

Opbouw van het programma

Globaal gezien is het programma van bedrijfsadministratie onderverdeeld in drie onderdelen. Al deze onderdelen komen in gelijke mate aan bot. Deze drie onderdelen zijn: administratieve inrichting, boekhouding en beheer & vermogen. In het onderdeel administratieve inrichting worden verschillende dingen besproken. Het gaat over het inrichten van de financiële administratie, voorraadadministratie en de winstverdeling. In dit onderdeel wordt dus de administratie in de volle breedte besproken. Het tweede onderdeel is boekhouding. In dit onderdeel worden de volgende dingen behandeld. Ten eerste wordt er ingegaan op dagboeken, subgrootboeken en journaalposten. Ten tweede wordt er ingegaan op samenstellen van grootboekrekeningen. Ten derde wordt er gekeken naar dubbel boekhouden. Ten vierde wordt er gekeken naar balans en resultaatrekening en als laatste wordt er gekeken naar financiële kengetallen. 

Bij het onderdeel beheer en vermogen wordt er naar drie dingen gekeken. Er wordt ten eerste gekeken naar debiteurenbeheer en liquiditeitsbeheer. Ten tweede wordt aantrekken en aflossen van vermogen behandeld. Als laatste wordt exploitatierekeningen behandeld. 

Tijdens al deze lessen behandel je de theorie aan de hand van de meest actuele literatuur Daarna wordt deze theorie gekoppeld aan zeer relevante praktijkopdrachten. Je gaat ook zelf in de lessen aan de slag met deze praktijkopdrachten. Je leert dus goed toepassen wat je in de lessen hebt geleerd. Ook heb je tijdens de opleiding toegang tot een online leeromgeving, waar je ook nog veel kan leren. 

Afronding van het programma

In het programma van bedrijfsadministratie krijg je dus een goede basis mee, waar je in je dagelijks praktijk veel mee kan. Het programma sluit je af met een digitaal examen. Als je deze haalt krijg je het diploma ‘HBO bedrijfsadministratie’. Je kan er daarna voor kiezen om een hbo bachelor Fiscaal recht en economie te doen of de hbo bachelor Bedrijfseconomie aan het Markus Verbeek Praephep. Je krijgt dan vrijstelling voor de onderdelen die je al met dit programma hebt afgerond. Deze opleiding is dus een goede stap voor iemand die nog wil verder leren. Echter als je dit niet wil is dat ook helemaal niet erg. Met dit programma kan je namelijk vaak al ontzettend veel, zeker als je al werkzaam bent in de financiële sector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *